RSS 2.0

Spöken och gastar - Massa svammel

 Lyssnade på sommarpratet med Karin Falck under fredagen. Jag kommer inte ihåg när det sändes eftersom jag lyssnar på podden men det finns att lyssna på via Sveriges Radios hemsida eller iTunes. Hon började pratet med att berätta hur öppensinnad hon är vilket fick mig att börja tänka på skepsis och hur det kan påverka hur vi uppfattar våra liv och vår existens.
 
Kanske ska börja med att jag är lite av en skeptiker som inte tror på spöken, gud, spåtanter/spårgubbar eller andra övernaturliga krafter. Med övernaturligt menar jag sådant som inte kan förklaras och bevisas. Men det har inte alltid varit så utan det har kommit de senaste åren. Innan det var jag som de flesta andra och trodde på "något", någonting men vet inte vad finns där ute. Om det är något gudomligt, andar eller något annat spelar ingen roll, bara man tror på det.
 
Anledningen till att man ska tro på något är väl att man vill vara öppen, man vill inte stänga sig. Men varför ska man gå runt och tveka på allting man ser? Jag tänker nu att jag tror på det som kan bevisas och är rimligt men om någon kan bevisa för mig att det finns spöken eller liknande så får jag väl ändra mig, jag är inte den som är den. Jag är en öppen skeptiker.
 
På lågstadiet, kan varit i början på mellanstadiet också, tyckte jag det var intressant med spöken och jag trodde på det. Kommer ihåg en kompis som var påläst om spöken och vi andra tyckte det var fascinerande vad hen kunde, vi lyssnade och trodde. Vi trodde på att man kunde styra olika krafter, få saker att sväva och liknande. Som vi försökte, vi ställde oss i en grupp på skolgården och försökte få en bod att lyfta från marken. Det gick inte.
 
Nog om nostalgi men det var lite roligt att tänka tillbaka. Varför tror vi på det övernaturliga? Själv tycker jag människokroppen och människan i sig är övernaturlig, det tror jag på, det är bevisat. Fast att inte jag förstår den så finns det de som gör det, även om där finns mycket mer att hitta.
 
Jag hade en period i mitt liv där jag ville tro på gud och jag försökte, lyssnade på prästen i kyrkan, bad men jag märkte efter en stund att det var inget för mig. Jag gav upp och kom på att det finns nog ingen gud. Det var mina religiösa upplevelse, besvikelse. Men jag behöver inget att tro på, jag tror på mig själv och mina nära och kära. Ha roligt, drick öl, skratta och träffa mycket människor, det tror jag på!
 
Hur påverkar ens tro livet, hur man ser på livet och hur man lever det? Det är en intressant fråga som jag inte inte har något svar på. Religion har hjälpt många människor ur svåra situationer, det vet jag. Men det är typiskt religion, att de hittar personer som har det svårt och därmed är svaga och desperata efter en räddning och lösning. En tro genomsyrar ofta vardagen även om det inte behöver betyda att livet förändras så mycket från icke troende till troende.
 
I övrigt tror jag inte livet i sig påverkas mer än att man är mer benägen att tro på historier om diverse konstigheter. Ibland kanske man tas på mindre allvar men det är ju den andres problem, man är inte mindre människa för att man tror på spöken.
 
Nu har jag verkligen svamlat på om ingenting länge nog, nu räcker det. Tror du på någonting? Vad och varför?Ge mig tid

Min tid räcker inte till för tillfället. Eller det gör den säkert men jag är dålig på att disponera den rätt. Arbetar fem nätter den här veckan och då känns det som att livet står lite still men i tisdags märkte jag att man kan hinna med mycket trots att man jobbar. Vakna klockan 13, hälsa på i Helsingborg där jag köpte skor och åt lunch, gå på Sommarscen Malmö i Pildammsparken för att klockan 22 börja jobba. Kändes som en fullspäckad dag men ändå avslappnad utan stress.
 
Tisdagen hade jag mindre tid men det beror helt klart på att jag steg upp cirka 16:30 istället. Så nu sitter jag på jobbet, märker att bloggandet kommer efter, skrivandet likaså.
 
Jag vill ha mer tid, ska man sova mindre, jobba mindre eller kanske ägna mindre tid åt att lata sig framför datorn och se på Vänner? Kan inte skylla på att jag städar, diskar och fixar i hemmet i alla fall. Nåja, imorgon ska jag försöka hinna att skriva. Förlåt Linus

Förlåt Linus. Efter en twitterkonversation om vad jag de senaste dagarna sysslat med vill jag be om ursäkt till min vän, Linus Bjarnelo. I måndags spenderade jag några timmar på Etage vilket är en bra bit ifrån vad Möllan är. Dagen efter när jag vaknade har jag en mention på Twitter från Linus, det stod: "Det faktum att @MrLind87 var på Etage igår. Jag bara sitter här framför datorn och gapar".
 
Några timmar senare satt jag i en bil på väg mot Helsingborg, en annan sak Linus hatar. I Linus bakhuvud surrade att han ska säga upp bekantskapen med mig, gissar jag i alla fall. Spräng staden sa han till mig. Det gjorde jag inte.
 
Jag ska gottgöra honom, en riktig Möllankväll som ska vara en hel natt och ingen ska veta var någonstans det slutar. Att "komma ut"

Igår började Sommar i P1 och årets första sommarpratare var Anja Pärsson. Såg under gårdagen en del kommentarer på Twitter och lite rubriker i tidningen om hennes prat. Hon hade tydligen kommit ut. Jag läste inga artiklar utan bestämde mig för att först lyssna på hennes program vilket jag gjorde idag.
 
Jag fastnade snabbt i hennes historia, hur hon berättade om hur hon upplevt dessa år med endast träning och tävling på schemat. Själv är jag inte idrottsintresserad så vet inget om hennes prestationer utan känner bara till hennes namn och hur hon ser ut. Men pratet handlade om hennes liv, ur hennes perspektiv. Inte om hennes idrottsliga karriär utan om henne som person. Tycker det var en bra start på årets sommarprat så lyssna gärna på det, finns som pod.
 
Fick en liten tanke som stärktes efter en kort konversation med en person på Twitter, hen hade samma tanke. Varför måste man komma ut? Enklast hade varit om man blir förälskad i en person och det är ömsesidigt, att man då blir tillsammans. Inga konstigheter. Men än idag är att vara homosexuell något udda. Även om det inte är lika vanligt som heterosexualitet så är det inget udda och säkert mer vanligt än man tror eftersom man måste "komma ut". Vissa kommer aldrig ut.
 
Tänk om du hade blivit förälskad i en person, framför dig står ditt livs kärlek, men eftersom du står inne någon slags imaginär garderob så tvingas du få ditt hjärta krossat. Ditt hjärta är fast i denna garderob och skriker av smärta, bankar på dörren och vill inget hellre än att komma ut för att ge och få kärlek. Endast för att man är tvungen att komma ut. Varför kan man bara inte få vara utanför garderoben från början? Man föds, växer upp, hittar sig själv, hittar sin kärlek. Varför krångla till det?
 
De kända personer som kommer ut får det ännu svårare eftersom de kommer jagas av media dag och natt. De har tagit ett kliv som än så länge inte är helt accepterat av samhället och behöver stöd och kärlek från nära och kära. Snälla pressfolk, stör dem inte. Anja gjorde något som ni kan lyssna på, lyssna på det. Vill ni skriva om det så gör det men gör det utifrån det hon har berättat och sprid istället det budskapet hon ville sprida.
 
Det är 2012, acceptera kärleken!Midsommarplaner

På fredag är det midsommar. Som vanligt väntar man med att bestämma sig för vad man ska göra till sista dagen men man letar veckan innan upp alternativ. Än så länge har jag tre alternativ till detta året, det första som dök upp är samma som de två senaste åren som jag spenderat i Pildammsparken mer specifikt Tallriken. Hoppa säck, brännboll, kubb och så klart irländsk julafton. Men detta året verkar drabbas av svensk sommar, det vill säga regn. 

Det andra alternativet är att besöka min twitterkompis Alex, phatcatlady, och hennes kollektiv vilket i dagsläget verkar vara det mest troliga. Hoppas vi ordnar kubb men annars är det viktiga att äta matjessill, nypotatis med gräddfil och gräslök. Och senare grilla. 

Tredje alternativet är att åka till Karlshamn och fira med min käre gamle vän Nizze men det verkar inte troligt. Först att betala för tåg sedan orkar jag inte med den grabbiga stämning som brukar bli när man omges av småstadsfolk, no offense. Frågade han vilka som skulle komma och han började rabbla då jag jag konstaterade att det var mest par. Han sa att nej då, så många par är det inte och fortsatte rabbla innan han konstaterade samma som jag, det är mest par. 

Så phatcat, det verkar som jag kommer till dig!Resande, nästa dröm

Då var jag åter igen i tankarna om min resa till Australien. Ska planera hur mycket pengar jag behöver och sedan fortsätta mitt sparande för att kunna komma iväg. Läste en krönika om en kille som sålde allt han ägde innan han stack ut på ett års resande. Allt han behövde var ett liggunderlag och en sovsäck, de sista fyra veckorna. Låter som en frihetskänsla. 

För att kunna komma iväg kan det vara bra med mer pengar. Funderar på att åka till Norge några månader och spara ihop en klump pengar. Förr kunde man mönstra på en båt men det är i dagsläget inte ens att tänka på. Så, Norge alltså. Tips?

Ska börja samla ihop saker jag kan sälja så håll utkik för det kanske kommer lite här. Kläder, prylar, möbler. Teknikprylar?På vift

Möllan.nu's podcast På vift sänder ett avsnitt om dagen under flera av sommarens festivaler. Jag har lyssnat på alla och har än så länge varit med på Siesta och nu i helgen är det Hultsfredsfestivalen. Det har varit roligt även om det är rörigt och ibland jobbigt att lyssna på är det skönt att höra stämningen, avundsjuk.

Men summan av mitt tycke är, gillar du festival så gå in på Möllan.nu eller iTunes för att ladda ner På vift!Lite funderingar igen

För ett tag sen skrev jag ett inlägg om feminism där jag konstaterade att jag inte ville kalla mig själv för feminist, inlägget jag pratar om finns här. Det skrevs på fyllan och startade lite diskussion vilket var precis vad jag ville eftersom jag då inte var så insatt och ville veta mer. 

Kommentarstråden på inlägget blev det hittills längsta för mig men slutade inte riktigt där man kan tro, läs gärna. Jag tänkte nu berätta lite hur inlägget formade mig och hur jag tänker kring ordet feminism. 

Anledningen till att jag inte ville kalla mig själv feminist var att själva ordet är så laddat och jag ville inte in i det "träsket" (konflikträdd?). Anledningarna till att ordet ibland har en negativ laddning är säkert flera men det jag har tänkt på är bland annat de få extrema feminister, de som lägger fram uttryck som "män är djur" och dylikt. Den andra anledningen är de som inte är feminister men så fort de hör ordet så tänker de på sådant som "män är djur" och tror att alla är likadana. Tänk till!

Jag pratade med en kompis om detta och hen sa att det vore bra med fler som kallar sig feminister och inte är rädda att stå för det, ännu bättre om fler av de var män. Som med allting annat som ska accepteras i samhället, det måste normaliseras. För att komma dit måste "helt vanliga människor" kalla sig feminister. Man behöver inte vara engagerad utan bara veta vad man tycker och stå för det.

Nu är jag i läget där jag håller på att fundera på vad feminism betyder för mig, var jag står i olika frågor och hur jag ska agera. Jag är inte den som så ofta ger mig in i diskussioner eftersom jag inte hittar argumenten när jag ställs mot väggen, det är lättare i skrift. Men genom att läsa artiklar och bloggar som handlar om feminism och/eller kvinnoförtryck kommer man en bit på vägen. Nästa steg är att lära sig diskutera. 

För mig handlar inte feminism om att kvinnor är bättre än män utan att vi alla är lika bra, det handlar om individer och inte kön. Vi är fysiskt olika men jag tror att det stannar där. Redan från första dagen i vårt liv börjar fostran om vilket kön man har, blått för pojkar och rosa för flickor. Så är det och det går inte att förneka. Även de föräldrar som verkligen försöker vara neutrala misslyckas då det finns fler i barnets liv än föräldrarna. 

Du är du!Blogg.se målar om

Blogg.se har nu kommit med en beta där de förändrat hela utformningen på hemsidan. Jag gillar det. Det ser väldigt bekant ut för min del och tycker det ligger rätt i tiden. Enkla och tydliga knappar som direkt visar vad de gör. Jag klickade mig runt och hade inga problem med att hitta de funktioner jag tidigare använt och startsidan har blivit mer informativ med det jag söker.

Editorerna man använder sig av vid ändring i css och kodmallen för html har förstärkts med olika färger som tydligt visar vad som är text, taggar med mera. Även om just den delen kan förbättras en aning. Nog om det.

Kanske
Jag funderar på att köpa en iPad. Roligt, smidigt och säkert funktionellt i många fall. I eftermiddag när jag vaknar och ätit frukost finns det en chans att jag cyklar iväg för att inhandla en. Kanske.

Edit
Sedan jag började använda det nya blogg.se så slutade bloggen att fungera och ni har inte kunnat läsa mitt inlägg. RÖV! Men hoppas det går över så ni snart kan se vad jag skrivit.25-årsfesten

Vilken kanonfest jag hade i lördags (ja Linus, jag gillar ordet kanon)! Med ett tema som bestod av Astrid Lindgren var där flera kära gamla figurer som dök upp, där fanns bland annat Karlsson på taket, Riddar Kato, Pippi Långstrump med flera. Själv var jag Paradis Oskar och blev förvånad över hur många som inte visste vem han var, en del sa bara 'luffaren från Rasmus på luffen', vilket visserligen var rätt.

Kvällen fortskred och fler människor trillade in efter hand, en del utklädda och en del inte. Dumma Facebook som inte fungerar som förr! Förr kunde man skicka meddelande till de inbjudna till eventen men numera verkar inte det fungera.

I alla fall. Min kära gamla vän Niclas "Nizze" Juneld f.d Johansson stod helt plötsligt utanför dörren och jag höll på att vika mig av förvåning. Han hade fått för sig att spontant komma ner och han var mer än välkommen, han hade ju en flaska whisky i handen som han räckte över till mig. Han stannade ett bra tag men körde hemåt Blekinge igen senare på kvällen, efter en kvarta whisky. Eller?

Efter att väktaren hälsat på och velat vi skulle sänka så är det ganska suddigt och många historier från den tiden fick jag istället höra dagen efter när jag träffade C & D för persisk mat på Möllan. Läste även lite på Möllan.nu och Linus blogg (LoL, Life of Linus) där han skrev om samtalet innehållande hans krönika och hans stånd. Kul krönika för övrigt.

Det var kvällen lite sammanfattad. Dagen efter vaknade man med lätt huvudvärk, dränkte halsen med vatten och sov lite till. Sen var det bra. Lägenheten bestod av flaskor, burkar, hattar överallt och i soffan låg där ett svärd. Det var en bra kväll.Småstadsfunderingar

Efter att ha spenderat några dagar i Karlshamn som jag för snart fem år sedan flyttade ifrån har jag lite funderingar. Det är verkligen skillnad på småstäder och storstäder, stor skillnad. Allt från hur man kör bil, mentalitet och öppettider. Efter att ha bott i Malmö i snart fyra år har jag nog blivit lite bortskämd med det som jag tycker är viktigt och bra i livet och vardagen. Var hemma hos min pappa som bor i en by utanför och skulle ta mig in till staden för att handla men var hungrig så tänkte äta någonting innan jag hoppade på bussen. Det kunde jag ju drömma om, gick till de ställena jag visste hade mat men de öppnade först klockan 16:00. Öppettiderna i småstäder är inte bra.

Vardagsrasismen är vanlig och helt acceptabel i småstäder, verkar det som. Antalet personer med utländsk bakgrund är generellt färre i de mindre svenska städerna, småkommuner och människor som bor där är ofta rädda för förändring och det nya. Själv tycker jag att människor med utländsk bakgrund har något att tillföra, de är ofta öppnare, vänligare och har andra erfarenheter som alla kan lära sig av. När någon från en småstad ser någon med utländsk ursprung på stan reagerar personen, hen ser "skillnaden". Själv lägger jag inte en tanke på var personen kommer ifrån, i första skedet. Det är klart att man noterar det på något sätt men det är ju inte som om man såg något ovanligt eller konstigt. Det är en människa och människor finns det gott om på vår planet, jag ser dem varje dag.

Jag vet att jag nu generaliserar mycket och att alla inte stämmer in i bilden jag beskrivit ovan eftersom att jag själv är från skogen utanför en by utanför en småstad. Men jag är glad att jag hamnade i Malmö tillslut.Blekingevecka

Vilken härlig vecka än så länge! I lördags hoppade jag på tåget mot Karlshamn för att njuta av min semester och just nu sitter jag och väntar på bussen från Svängsta. Fest i lördags, några öl med min kära vän Nizze i Granefors och sen hamnade vi på Ölhallen i Karlshamn. Först sa min kompis, vi går varsomhelst utom till Ölhallen, bara alkisar där. Förutom vi, sa jag men han ändrade till förutom han. Mena på att jag är alkis bara för att jag gillar öl? Vilket sätt!

Lämna barn på dagis, sitta lite barnvakt, ordna kalas med allt vad det innebär och spendera en natt i Norje. Natten i Norje var rolig, börja med festande i en gammal skolkompis husvagn (festivalvagn) för att sen hamna hos PA Langos. Tjejerna Isa och Amanda underhöll mig fram till 07 och sen började jag vandra mot Svängsta.

Snart en dag måste jag göra Sweden Rock på riktigt! Tre år sen jag tältade och sov där så snart är det dags igen. Blivit peppad på festival tack vara min kompis Linus som förra helgen sände podcast från Siesta, hans Instagram och Twitter var också ett nöje att följa.