RSS 2.0

"Hur gamla är dina lador (barn)?" - Hen-funderingar

Tidigare i år blossade ordet "hen" upp i medierna och även i diskussionerna som fördes i fikarummen på arbetsplatserna. Jag har inte lagt så mycket energi bakom det, har accepterat att vissa tycker så och vissa så. Men har ju längre tiden gått kommit på att det är ett bra komplement till de ord vi redan har i vårt språk. I framtiden kommer jag att använda mig mer av ordet när det passar bättre.

Det har diskuterats om när ordet ska användas, varför just ordet "hen" och varför ett nytt ord överhuvudtaget. Vissa har uppfattat att det ska ersätta "hon" och "han" men det är helt fel uppfattning utan det ska användas som ett komplement till dessa ord. Istället för att säga hon/han/den/det eller bara den/det är det helt klart bättre att använda sig av ordet "hen". Ett annat argument emot är att det betyder "höna" på engelska. Riktigt dåligt argument, vad betyder "barn" på engelska? Ska vi översätta alla svenska ord och plocka bort de som betyder något annat på annat språk så har vi inget språk kvar.

Det finns tillfällen då kön inte har någon betydelse för texten och är hen inte känd för läsaren så kan man lika bra plocka bort "hon" eller "han" istället för att förutsätta vilket kön en viss person har. Det märks till exempel att man har fördomar om vilket kön som har ett visst yrke och för att sudda ut fördomar kan man börja med att förändra hur man använder språket.

Många kommer att protestera länge angående detta nya ord av någon anledning men jag kommer att använda mig av det. Ett språk måste utvecklas och det görs genom att förnya och tillföra ord. Det utvecklas också genom att ord försvinner men det ska inte göras aktivt eftersom de ord som inte längre har någon betydelse och slutar användas kommer försvinna av sig självt. Så jag tycker att fler gör som jag, börjar använda ordet.

Måste ge lite beröm till Möllan.nu's redaktion som bland annat i sina krönikor jobbar med att använda ordet de gånger det passar in. Läs en text, prova att byta ut han/hon till hen och se om texten förändras, om ni ser någon förändring i hur ni uppfattar texten.Kort om helgen - Ointressant

Efter en underbar helg tillsammans med kära syster och hennes familj så avslutades den med en helkväll tillsammans med Yngve. Tanken var att jag skulle möta upp en tjej som jag inte träffat förut men efter mycket vel så sket det sig och istället mötte jag upp Yngve. Vi satte oss i gräset precis vid en kyrkogård och drack öl, sen drack vi lite öl, och lite till öl. När det blev kallt gick vi in och fortsatte, mitt i natten besökte vi Max för nattamat. Till frukost blev det pannkakor och folköl.
Min blogg återkommer

Mitt bloggande har avstannat lite, känns inte som jag har hunnit med den här veckan. Nu sitter jag i ett hus på landet med min syster och hennes familj så blir inte mycket tid över för skrivande heller. Ni får helt enkelt acceptera det. Men jag kommer nog att skriva på tåget när jag åker hem vilket troligen blir på tisdag.

Ikväll är det viss eurovision, det kommer jag att se på som det ser ut nu. Undrar hur det kommer att vara, dålig musik blandad med mindre dålig musik och där i mellan programledare med dålig engelska och mycket falska leenden. Ska ni se det? Ni kanske är
galna i det och ser allt och kommer ha egna omröstningar i stugorna, lycka till.

Kanske tar årets första dopp idag, eller i morgon då det bär av mot Öckerö. Tror det hette så.

Puss o kram
ESC - Escape

Då var det åter igen dags för all denna hysteri kring schlagern. Nu är det på lördag dags för Eurovision Song Contest, ESC. Jag gillar förkortningen, ESC = escape! Men åter till saken, ikväll var det semifinal inför lördagens stora final. Jag såg det delvis eftersom jag sitter på jobbet, det är bara där jag ser på tv. Lite synd att Israel inte kom med men ute förvånad att tanterna från Ryssland kom med.

Det mesta jag hört från ESC detta året är igår natt när jag cyklade hem från jobbet. Podcasten På vift hade en schlagerfestivalspecial som jag lyssnade på. Avsnittet leddes av Linus Bjarnelo och Joseph Pollack och var inspelat runt 02 på natten till söndagen, det betydde att de var inte nyktra. De lyssnade på bidragen, kommenterade och betygsatte. Det var mycket roligt att se dem ångra sig idag på Twitter när bidragen visades på tv. Lyssna gärna på avsnittet, finns på Möllan.nu eller sök på iTunes.

På lördag är jag hos min syster så jag vet ännu inte hur min schlagerlördag kommer att se ut, spännande.
Möllan, här kommer vi!

Sitter på balkongen och myser i solen just nu, ja jag tog en öl till det. Var på Möllan innan för lägenhetsvisning. Lägenheten ligger precis vid Kuktornet så det är lätt att hitta dit, ser det klart och tydligt från balkongen. Både Lexi och Linus sa direkt ja men jag tvekar lite.

Ett av rummen var lite litet tyckte jag. Vi har två dagar på oss att svara så ska fundera på det. I övrigt var lägenheten kanon, läge, innergård, kök med mera. Det enda var det där rummet. Där behövs även målas lite men det fixar vi. En sak är säker, vi kommer bilda #Möllankollektivet, helt klart.

Vi ses på Möllan!
Möllankollektivet - Min lördag, so far.

Då var det lördag kväll och just nu sitter jag vid köksbordet och har precis proppat i mig makaroner med sojakorv. Ungkarlsmat? Är inne på dagens femte öl just nu. Steg upp klockan 12 för den där förbannade tvättiden, alltid drygt att få mindre än fem timmars sömn. Mitt i allt cyklade jag till Mobilia för att köpa på mig lite öl till kvällen, har varit sugen på öl hela veckan.

Efter duschen så öppnade jag första ölen och började klä på mig för klockan fyra skulle jag möta upp blivande Möllankollektivet på Coffe Point, Möllan. Det gick skitbra, Linus och Lexi hade inte tidigare träffats men de klickade direkt så det kommer att bli riktigt bra. Vi verkade alla ha samma förväntningar och regler för hur ett kollektiv ska fungera för allas trivsel.

Linus stack, jag och Lexi satt kvar några minuter innan vi gick till rondellen som ligger vid Folkets park och delade ett par öl tillsammans i denna underbara miljö, Möllan. Vi pratade om feminism, män, kvinnor, sexualitet, kollektiv, livet och hade det mycket mysigt.

Nu väntar lördagskvällen på ett besked om var jag ska ta vägen. Vi får se. Men några öl till blir det i alla fall. Ha det finast!En natt i natten

Jag jobbar väldigt mycket nätter och kvällar trivs bra med det. Men på senare tid har jag lärt känna massa folk som jag så gärna vill umgås mer med så tror jag ska försöka minska på kvällsarbetet. Jobba dag, umgås och skriva på kvällen. Så får det bli!

Men nu är det lunchdags och jag sätter mig ned med en paj. God natt på er!
Diska!

Sitter och tittar igenom alla 1700 bilderna på min telefon och hittar följande bild. Lägg märke till ordet nere till höger.
Drogfritt på scientologvis

Jag får börja med ett erkännande om att jag inte vet mycket om scientologin men jag har inte fått jättebra intryck av det jag hittills läst och hört. Det senaste jag läste som hade med dem att göra var det om hur Drogfritt och Alexander Breeze hade kopplingar till scientoligin. Alexander Breeze jobbar heltid för Drogfritt med att föreläsa om droger för bland annat skolungdomar och företag. Drogfritt säger sig vara religiöst och politiskt obundet men det har nu kommit fram att de har kopplingar till scientoligin genom Narconon.

Narconon sysslar med drogrehabiltereing utifrån scientologins filosofi och metoder vilka är utdömda av Socialstyrelsen på grund av att de är ovetenskapliga. Som till exempel en metod att man ska svettas ur drogerna genom bastubad. Drogfritt grundar sina föreläsningar enligt Narconons modell och både ordföranden och flera anställda hos Drogfritt är scientologer.

Scientologin är i Sverige av relionsstatus medan i Frankrike har de sektstatus. Inte nog med att denna församling av människor avlönas med hjälp av våra skattepengar då många skolor köper in deras föreläsningar utan föreläsningarna innehåller också faktafel. När något innehåller faktafel och ungdomar lär sig om hur farligt det är med droger så rubbas förtroendet för drogföreläsningar när de senare kommer på att det varit lögn. Det är viktigt att det som lärs ut till våra ungdomar har vetenskapliga grunder.

I många fall har jag själv märkt att det är mycket propaganda innehållande faktafel och dylikt när det gäller svensk drogpolitik. Det behövs mer papper på vad som är sant och det behöver komma fram vad som är sant och inte, för först då kan den enskilda individen veta vad som är rätt och fel.

När det gäller vilka som ska föreläsa på våra skolor så borde man noga kontrollera vilka det är som ska föreläsa. Någon bör vara med på föreläsningen och att lärarna själva ska läsa på innan. Om det förekommer faktafel ska läraren vara påläst och kunna kontra, eventuellt i efterhand kontrollera vissa uppgifter och inte tro blint på föreläsaren. Det är ju tydligt efter det som nu kommit fram.

Läs mer om ämnet på SvD
Äter du kött?

Har du något bra argument till varför du äter kött? Fler och fler blir vegetarianer och veganer av olika anledningar. Det kan vara av hälsoskäl eller om man gör ett avstamp eftersom djuren behandlas illa. Alla skäl är skäl nog. Jag äter kött och jag tycker kött är väldigt gott många gånger som till exempel en planksteg eller en riktigt god hamburgare.

Den senaste tiden har jag börjat minska på min köttkonsumtion. Den egentliga anledningen till att jag gör det vet jag faktiskt inte men jag gissar att det är en kombination av flera argument. Hälsoskäl, miljöskäl och så klart för djurens skull. Om man själv kan döda ett djur, flå det, styck och sedan tillaga det tycker fler att det är ok att äta kött. Till viss del håller jag med om det men det handlar om så mycket mer än om att djuret är individ, man måste se helheten, den stora bilden.

Saken är den att vi behöver inte äta kött. Jag undrar då vad det är som gör att vi äter kött i den mängd vi idag gör. Kan det bero på det kulturella, vanor eller någonting helt annat. De näringsämnena vi behöver finns i växtriket och vi får knappast skörbjugg av för lite kött. Människan åt inte kött från början, vi var samlare och levde helt enkelt på bär, rötter, nötter och annat vi kunde hitta på marken och i buskarna. Vi levde bra på det och behövde helt enkelt inte kött och i dagens samhälle med så lättillgänglig mat är det ännu mer onödigt.

Jag kommer inte att sluta äta kött idag men jag tror att jag i framtiden mer och mer övergår till vegetarisk mat. Hoppas även att fler personer funderar på varför de äter kött och vilka konsekvenser det faktiskt har.

Skenheliga köttätare - En artikel från SvDBo i kollektiv?

Vad tror ni om att bo i kollektiv? Jag har funderat en del på den senaste tiden om jag passar att bo i ett kollektiv och börjar mer och mer tro att det hade varit skitbra. Har hittat tre personer som är väldigt taggade på att bilda ett kollektiv med mig så jag tänker att jag ska göra det.

Nästa steg är att hitta en lägenhet. Så känner du till en femma i Malmö, runt Möllan, som någon vill bli av med så säg till mig, nu! Det positiva med att bo i kollektiv är bl.a. att man aldrig är ensam hemma, man får en gemenskap man inte får annars, det blir lite billigare och man kan ha förbannat kul tillsammans.

Visste du att människan är ett flockdjur? Ja just det, så varför inte. Så fort vi hittar en bra lägenhet som passar oss så kommer vi att flytta in, som det ser ut idag! Jag, Lotus, Alexandra och Linus!Jag sittkissar och jag står för det - Komplettering med bild

Här kommer bilden som jag hoppades min mor skulle skicka. Det var ett tag sen hon skickade den, men hon skickade till min gamla email. Och lite uppdatering om historien bakom är att mamma såg en bild på en badrumsmatta med liknande motiv och skrev ner hur det såg ut och gav till en bildlärare på Stenbackaskolan i Asarum.
Lördag, fika, Emergenza, The Driftwood Sign

Igår var det lördag och jag var ledig. Började med en fika tillsammans med phatcatlady och Smyyylan på Café Simpan som ligger vid Möllan, så klart. När fikan var slut så hade jag en timme kvar innan jag skulle möta upp Darija och Camilla utanför KB så jag sprang inom min kära Peter som bor på vägen. Nej, han bor inte på vägen i den bemärkelsen men...

Sen kl 18 så satte banden på KB igång och vi hörde allihopa. De som var först ut, Sunnu Side Up, lät bra så det var ju lovande för kvällen. Bandet som jag var där för att se spelade sist så jag var tvungen att höra lite musik jag inte tyckte så bra om men även ett par bra band. När klockan var runt halv tolv var det dags för The Driftwood Sign och jag placerade mig framför scenen med alla andra som hade likadan tröja som jag, deras bandtröja. De gjorde en mycket bra spelning även om de i år inte vann, vinnarna blev istället Hurricane Love.

Har ni inte hört The Driftwood Sign så finns de på Spotify.

Men idag är det arbete som gäller, började klockan 10:00 och att börja före 12 är jag inte van vid. Ikväll är tanken jag ska spendera tid i soffan med en film, kom gärna med tips. Jag hoppas även att jag får sällskap där i soffan, kanske fixa lite grönsaks-snacks och dippa.
En fredag på Möllan

Igår var det Möllan som gällde och det började klockan 19, typ. Jag hade bokat att jag skulle träffa lite folk från Twitter 21 på Metro när jag fick ett sms från Fraser som sa att han skulle till Möllan kl 19. Så jag tänkte spendera två timmar med honom först. Dök upp lite annat folk också, Peter från jobb, Emma från Värnhem och Johanna som jag inte träffat på riktigt länge samt hennes kille.

När klockan slog 21 försökte få kontakt med Linda Thell via Twitter och vi möttes precis utanför Volym. Ringde Linus Bjarnelo för att gå in på Metro vilket vi gjorde, men alla hängde inte med in. Aldrig blir en kväll ute som man planerat, det är charmen. Det roliga var sen att jag stötte på folk från gymnasietiden! Jag läste teknikprogrammet på Väggaskolan men vi läste vissa ämnen tillsammans med musikesteterna och det var folk från den klassen som helt plötsligt satt runt om mig. Världen är liten, Malmö är litet, Möllan är bäst!

Det var gårdagen det. Inget spännande inlägg till er idag men ibland får man vara lite tråkig. Sitter och skriver på mobilen vid frukostbordet så ursäkta för eventuella stavfel och dylikt.

Ha det gött!
Svunna tider från Elleholm

Jag minns alla dessa tider, mina tonår, de somrar jag spenderade ute, alla nätter jag sov i tält, på en klippa eller vid en brasa, i naturen.

Man lastade tält, liggunderlag, sovsäck och självklart någonting att grilla innan man hoppade på cykeln eller mopeden och begav sig mot Elleholm och havet. Ett gäng med galna och roliga vänner hade man med sig och vad som helst kunde hända. Man kom fram och började genast leta virke till elden för där skulle finnas så det räckte hela natten, efter det skulle tälten sättas upp och var man sugen kunde man ta sig ett dopp i havet. I början letade vi virke i skogen runt i kring men efter ett tag hittade vi ett ställe där vi enkelt kunde stjäla lite ved, inte helt rätt kanske men vad gör man när man är 14 år, jo man löser problemet.

Vi anordnade spökrundor där några stycken gick ut i skogen mitt i natten för att gömma sig och resten gick sedan in efter för att bli skrämda. Man klättrade upp i träd mitt i natten för att hoppa ner precis bredvid, man gömde sig på marken för att slita någon i fötterna och så klart hände det att man slog sig eftersom allt blir lite svårare i mörker. Det var tur man varit där förut och visste hur skogen såg ut. Vissa var mer skrämda än andra, glömmer aldrig en som var så rädd att han tog med sig yxan när det var hans tur att bli skrämd. Han gick med yxan i högsta hugg, skrek och hade verkligen panik skrivet i pannan. Så här i efterhand var det ju tur att ingen hoppade fram framför honom den gången, för det kunde slutat riktigt illa.

När man på kvällen ville ta det lite lugnt, solen hade gått ner och det var några grader svalare i luften så var det riktigt skönt att lägga sig på de solvärmda klipporna. Man kunde ligga där och bara titta upp i himlen för att förundras över hur vacker en stjärnklar himmel kan vara, vågorna skvalpar lätt mot stranden och klipporna, vinden brusar i löven ovanför, någon fågel kvittrar och så de där irriterande kompisarna som skriker runt dig. Det var livet, just då.

Självklart grillades det flera gånger under natten och efter många timmar i skogen så blir man hungrig. Vissa grillade sin korv lite väl länge som till exempel en kompis som åt en förkolnad korv. Den var svart, jag menar verkligen svart efter att den legat i elden ett tag, men han gav sig f*n på att den skulle ätas upp. Han plockade fram kniven och började skära bort det svarta och tillslut så hittade han en strimma av kött i mitten av korven som inte var svart, då plockade han fram ketchupen och började äta. Jag tror inte det var gott.

Framåt småtimmarna när det var som kallast så var det klart svårast att hålla elden igång utav två anledningar, vi var trötta och virket började ta slut. Vad passar då bättre än att få lite mat i sig? Problemet var bara att det mesta nu var uppätet så vi var tvungna att få tag i mer. Fem kilometer bort fanns ett bageri som lagom till vår hunger hade nybakat bröd och kakor så den som hade moped fick ta med sig en person för att införskaffa mer föda. Stället vi handlade på hette Gösta's bröd men blev efter en rolig kommentar från en av deltagarna omdöpt till StjärtGöstas SkitBröd.

Jag kommer alltid att minnas dessa svunna tider och jag längtar ibland tillbaka dit. Men jag kommer aldrig mer att uppleva detsamma utan jag får istället sikta på framtiden för även där finns mycket att hämta.Ordet: Faktiskt

Har funderat flera gånger på ordet faktiskt och hur det används. Det känns som ett ord som används mycket mer än det behövs göra som till exempel "Det var faktiskt gott" när man blivit bjuden på mat. Vad då faktiskt? Hade man inte förväntat sig att det skulle vara gott, att personen är dålig på att laga mat? Varför används då detta ordet i den utsträckning kan man faktiskt undra.

Ordet ger över 48 miljoner träffar på Google när ordet 'oerhört' ger knappt 13 miljoner träffar. Jag tycker det är bättre och säga att något var oerhört gott istället för faktiskt gott. Men det kanske bara är jag.

Nästa gång du hör eller använder ordet 'faktiskt' så hoppas jag det tänds en varningslampa och du funderar på om det verkligen behövs i den mening du just hörde eller sa. Tänk på den du.Bilder från resan, Portugal alltså..

För er som inte har Facebook och vill se bilder från min resa till Lissabon tidigare i år så finns de här. Portugal mars 2012Vad är Möllanism?

Läste ett inlägg på Möllan.nu tidigare och snubblade över ordet Möllanismen. Började genast fundera på vad som menas med det. Jag gjorde en chansning och googlade ordet och fick… en träff. Träffen var så klart inlägget jag just läst. Möllan är en del av Malmö, bor du i Malmö vet du precis vad jag menar, men för er andra så är det ett område som heter Möllevången och där finns även ett torg som är väldigt populärt. Det är känt för sina många krogar, nattklubbar och etniska mångfald vad det gäller mat, affärer och kultur.

Charmen med Möllan är de människor som rör sig där. Alla har olika personligheter, kommer från olika länder, städer och bakgrunder. Gissar att det är det som kallas mångkultur och jag älskar det. Att gå till Möllan och träffa människor är något av det bästa som finns då man får så mycket i utbyte av varandra. Vi alla har olika erfarenheter att utbyta med andra. Det händer mycket kring Möllan, konserter, klubbar, pubar, torghandel och andra evenemang. Det händer hela tiden, det finns inte någon död kväll på Möllan. Alla är välkomna, alltid. Ta med en vän på en karibisk måltid på fantastiska Carib Kreol, gå och dansa på Debaser eller varför inte Cuba Café, en afterwork med kollegorna på någon av alla de pubar som finns överallt.

Men vad är då Möllanismen? Är det den mångkultur som finns? Är det människorna som bor där eller de som besöker området? Jag tror minsann att det är en livsstil. Att leva för nöje, kultur sköna människor och nya kontakter. Det sköna med Möllan är att man kan gå dit utan sällskap och beställa en öl för att en liten tid senare ha en bra diskussion om ett intressant ämne med en förut främmande människa. Passar jag in hos Möllanisterna, är jag en Möllanist?

Jag vet inte vad Möllanism är men skulle gärna vilja få en bra definition på ordet för jag tror att det eventuellt passar mig, i alla fall delvis. Min önskan är att redaktionen på Möllan.nu kommer att fundera på sina definitioner angående Möllanismen och komma fram till en bra slutsats. Linus Bjarnelo, chefredaktör på Möllan.nu, kommer nog att starta något intressant av detta och jag tror det blir intressant att följa.

Inlägget som nämnde Möllanismen - "Vi hamnade alltid på Mobilia".

Vad är din definition?Vem ska få vistas i en gaybar?

Ska man kontrollera vilka som ska komma in och få vistas på en gaybar? Läste en artikel om en gaybar i Köpenhamn som kastade ut ett heterosexuellt par för att de hade kysst varandra och funderade självklart om det var rätt gjort. Undrar hur man kan motivera sitt agerande i detta fallet. Tänk om man är bisexuell och just denna kvällen råkar träffa en av motsatt kön, ska man då bli utkastad?

Självklart väljer ägarna vilka som får vara där och inte men i vissa fall är det rent fel och borde inte finnas några tveksamheter. Ett gaypar ska inte bli utkastade från någon bar för att de kysser varandra och vice versa. Eller ska man behandla heterosexuella annorlunda? Jag tror det är bättre att behandla alla lika, kör på den gyllene regeln. Så enkelt är det.

"Gaybar kastade ut gäster efter heterohångel"Cyklister i Malmö, lär er trafikvett!

Efter ett långt uppehåll så har jag nu under våren åter igen börjat cykla till jobbet. I Malmö är det ett perfekt sätt att ta sig fram, det är en kompakt stad och man kan cykla överallt utan någon större ansträngning. Men cyklisterna i Malmö måste bättra sitt trafikvett! Nästan konstigt att det inte sker fler dödsolyckor i Malmö med tanke på hur folk generellt cyklar. En enkel och grundläggande regel är att man bör se sig om och se sig för innan man svänger, korsar en väg eller bara cyklar rakt fram. Man kan lätt tro att cyklisterna är i sin egen värld.

I lördags när jag skulle till Folkets park för lite parkhäng med en kompis så var jag nära att bli vittne till en olycka som hade gjort ont. Vid Myrorna Heleneholm är det en cykelöverfart som går över vägen, vid vägen står där en skylt som tydligt visar att cyklisterna har väjningsplikt. Innan överfarten är det en vägbula som gör att bilarna saktar in och cyklisterna tror att de stannar för dem. Där finns även ett övergångsställe i samband med cykelöverfarten där bilisterna måste stanna och cyklisterna passar på att ta sig över vilket skapar en falsk trygghet hos cyklisterna att det bara är att åka rakt ut i vägen. Denna överfarten skapar mycket förvirring om hur man ska bete sig, men kan man bara trafikreglerna är det inga problem. Kunskap löser problem.

Det som hände i lördags var att jag stannade vid överfarten, det var min plikt eftersom att där kom fordon, när jag stod och väntade på att bilarna skulle passera cyklade en tjej förbi mig och rakt ut i vägen. Bilen som kom fick tvärbromsa och gjorde det tydligt med tutan att hon hade gjort fel, tjejen blev nog väldigt rädd för hon hoppade av cykeln och ledde den över gatan. Knappt en halvmeter ifrån att bli träffad av en stor plåtkoloss, det hade gjort ont.

Cyklisterna i Malmö behöver kunskap om trafikregler och lära sig hänsyn till sina medtrafikanter. Bilister, cyklister och fotgängare rör sig i trafiken och alla måste respektera varandra för att det ska fungera. Det man kan göra för och lära cyklisterna är att köra kampanjer för att få upp ögonen för trafikreglerna. Självklart ska man börja redan i skolan för framtida cyklister. Lär dem trafikregler och trafikmärken, informera föräldrar så de kanske kan komma ut i trafiken tillsammans.

Sist men inte minst, använd hjälm.Jag sittkissar och jag står för det

Upptäckte under morgonen en grupp på Facebook, "Riktiga män sitter och kissar", och tänkte direkt att den måste jag bli medlem i. Ansökte om att bli medlem och blev accepterad. Den riktar sig till de män som sitter ner och kissar och även kvinnor som föredrar att män gör det. Anledningarna att sitta ner och kissa är många så det är bara att sätta sig.

Mitt sittkissande började redan i tidig ålder då min mamma var trött på att tvätta golvet och väggen bredvid toaletten som blivit nerstänkt av urin. Detta var i mina tidiga tonår, i alla fall innan jag fyllde femton år. Hon anlitade en väninna till att måla en liten skylt som mor fint ramade in och hängde ovanför toalettstolen, lagom så man såg den om man stod upp. Den föreställde en man som stod och kissade där man såg hur det stänkte och sen föreställde den en annan man som satt ner utan stänk, mannen som stod upp var överstruken av ett rött kryss och tavlan talade helt enkelt för sig själv. Önskar jag hade en bild på den, läser du detta mamma så skicka gärna en.

Åter till fördelarna. När man sitter ner och kissar tömmer man urinblåsan mer än vid stående urinering vilket enligt forskarna ger fördelar för prostatan och man minskar framtida problem. Man slipper stänk på golvet vilket skonar golvet, man slipper skvätt på ringen som gör att det går åt mer papper och man sparar tid då man inte behöver torka upp på diverse ställen efteråt.

Fördelarna med att stå och kissa är om du är på krogen eller annan mer allmän toalett som inte är fräsch att du slipper lägga skinkorna mot något snuskigt. Självklart också bekvämt när man är ute i det gröna. Andra fördelar är att man kan skriva i snön på vintern och man behöver inte dra ner byxorna om det är kallt. Men som ni ser kommer jag inte på någon fördel med att stå upp och kissa som man kan använda när man är på en fräsch toalett. De gånger jag står är på krogen, i skogen och på snuskiga offentliga toaletter.

Här är gruppen på Facebook: Riktiga män sitter och kissar.

Så snubbar, sätt er ner när ni kissar. Ett perfekt tillfälle att kolla era mail, Facebook, sms eller Twitter.