RSS 2.0

Om rökförbud

Själv är jag en före detta rökare så jag har erfarenhet från båda håll. Att förbjuda rökning utomhus diskuteras nu på flera håll och det tycker jag låter som en väldigt dålig idé. Ickerökare störs av rök och det har jag full förståelse, det gör ju även jag men att förbjuda dem att röka ute är att ta det ett steg för långt. Även allergiker gnäller, med all rätt, men det är inte ett förbud som är rätt väg utan snarare hänsyn till människan bredvid och bakom dig.
 
Inomhusrökning på krogarna försvann precis innan jag hann fylla rätt ålder men jag har upplevt det utomlands och det är ingenting jag värderar högt. Rökning inomhus kan jag förstå att det är förbjudet, i alla fall på de flesta ställen, eftersom det förstör inredning och det är väldigt obehagligt att befinna sig i. Men att förbjuda det ute, på allmän plats är enligt mig fel. Om samhället ska styra allt man gör så blir livet tråkigt, man måste få göra som man vill. Man måste kunna göra sina egna misstag, utvecklas och förbättra sig själv och ha roligt. Det går inte om det hela tiden sätts upp staket om var vi får gå och inte gå, skyltar som talar om för oss vad vi får inte få göra och så straffas man om man inte följer reglerna.
 
Självklart menar jag inte att vi kan plocka bort våra lagar men vi måste tänka på om det verkligen är nödvändigt att sätta in resurser på det sättet. Många människor har problem med att lägga av att röka så det vore bättre att hjälpa dem sluta för vi kommer aldrig kunna hindra folk att börja. Men många vill sluta, de vet bara inte hur. Så istället för att lägga på resurser på skrämselkampanjer blandat med diverse förbud så gör en större kampanj där ni fångar in rökare som vill sluta, de är många, och hjälp dem till rätta.
 
Sen har vi de som av någon anledning vill röka, säger de i alla fall, så låt dem göra det. Så mycket skadar det inte oss andra, värre är det med biltrafiken. Ja det vore kanske en idé, förbjud biltrafik på allmän plats. Men det skulle många protestera emot trots att vi använder bilen mycket mer än vi behöver och bör, speciellt i städerna. Låt folk röka utomhus och ta cykeln till jobbet så blir alla lyckligare.
 
Här är mitt inlägg om när jag slutade röka i maj förra året.En sida om dagen

Igår började jag på samma spår som författaren Malin Johansson, att skriva en sida om dagen. Hon startade hashtagen #ensidaomdagen på Twitter och jag hakade på så idag är andra dagen jag är med. Med pepp, motivation och disciplin finns det alltid tid att skriva om än det bara blir en sida om dagen. Jag har inte kommit jättelångt och skriver därför inte mycket om det här, ännu, men när det börjar närma sig ett slut kommer jag att berätta mer.

Gillar du att skriva? Haka på och skriv en sida om dagen. Det går snabbt och man kan alltid hitta lite tid för det, alltid. Det gör inget om du inte har Twitter, du kan skriva ändå.

Besök gärna Malins hemsida och läs mer henne och hennes böcker. Hon är en kul och trevlig tjej, enligt mig.

Lycka till!
Spännande middag på födelsedag

På onsdagen landade jag i Malmö efter en relativt lång semester i Karlshamns kommun. Efter att tåget varit inställt och resan börjat med ersättningsbuss till Kristianstad kom jag till Malmö varm och hungrig. Slängde ut en tweet med en fråga om någon ville käka lite på Möllan med mig. Responsen kom snabbt och jag begav mig mot Mascot för att möta upp Linus Bjarnelo. Efter en portion köttgryta och två öl var det dags för Linus att återgå till arbetet på andra sidan torget men istället fick jag sällskap av Lexi "Smyyylan" Lindström och tog en öl till. Det var ett kärt återseende då vi inte träffats på länge.
 
När jag kommit hem slängde jag in väskorna och begav mig till Posten för att hämta ut paket, Camillas födelsedagspresent. Efter en dusch och klädletande begav jag mig mot Bloom där vi skulle mötas utanför men ni som känner mig vet hur jag är, presenten låg kvar på köksbordet. Så det fick bli att gå inom en blomaffär för inte kan man komma tomhänt till en födelsedagsmiddag. Jag kom fram i god tid som vanligt och när de andra sju personerna anlänt började vi med champange på terassen vid vattnet i Pildammsparken. Solen sken och speglades på vattenytan, leendena var många, fåglarna kvackade i dammen och glasen höjdes. Det var en riktigt bra början på kvällen.
 
Inte någon av oss hade varit på den restaurangen tidigare och visste hur det gick till, så alla blev vi lite överraskade. Några av oss mer än andra. Där fanns ingen meny utan man bestämde bara hur många rätter man ville ha och om man ville ha vin till. Vi valde tre rätter och två av oss valde utan vin. Man fick inte veta vad som serverades utan plötsligt stod där en tallrik framför en med ytterst märkliga formationer och färger. Man visste inte vad man skulle sätta tänderna i så man åt försiktigt och det dröjde inte länge innan diskussionerna var igång om vad vi egentligen stoppade i munnen. Jag måste erkänna att jag är dålig på att identifiera smaker på det sättet så jag satt mest och lyssnade på de andra. Men jag gissade rätt på snigeln.
 
Det var en väldigt spännande middag och det var mycket gott vi fick i oss. Det jag gillade minst var nog desserten men jag är inte så galen i sötsaker generellt. De matchade även vinerna till varje rätt och det hände små spännande saker för smaklökarna även i mellan rätterna, som på bilden nedan.
 
När alla var ätna var det dags att säga tack och hej, men inte för alla. Det var trots allt en 30-årsdag vi hade att göra med så hälften av oss begav oss mot Möllan och Cuba Café för att fortsätta kvällen. Efter ett antal svettiga sambaförsök och "några" öl var klockan över två på natten och Camilla skulle ta tåget till jobbet klockan sju. Kvällen var helt underbar med glada miner, skratt, god mat och dricka. Och inte att glömma dansen.
 
Tack till alla medverkande!
 
 Mot Ruesjön på två hjul

Har haft underbara dagar uppe i Karlshamn. Varit uppe sedan förra lördagen men imorgon åker jag hem igen. Igår cyklade jag och Nizze upp till Ruesjön för att bada, det var ett par år sen sist. Förr var man alltid där och badade, om man inte var i ån förstås. Så jag satt i Gustavstorp och väntade på Nizze som sen rullade in på uppfarten med sin cykel bak på bilen. Sedan begav vi oss.

Efter ett tag ångrade han sig nästan att jag övertalat honom att ta cykeln istället för bilen men jag tyckte det var en utmärkt idé. Det är en del backar både upp och ner men jag som cyklar till jobbet dagligen klarade det galant medens Nizze flåsade som attan. Men fram kom vi och Nizze som tjatat om att han var varm kände på vattnet och satte sig på bryggan. Jag dök i. Ja, förr var jag en badkruka som i sista stund tog mig i vattnet när de andra var på väg upp men nu är det bättre med det.

Vi passade på att plocka lite blåbär vid sjön och hallon längs vägen hem. Livet var härligt, vi skrattade och njöt av tillvaron. Vi har känt varandra i nästan 20 år och vi har haft mycket roligt tillsammans så det var en bra idé med cykling och bad.
 Tre öl rann ner mellan gatstenarna

Polisen hällde ut min öl. När jag på lördagskvällen vandrade genom Karlshamn med ett oerhört glatt humör, leende på läpparna, nykissad och med en öl i handen mötte jag polisen. De frågade snällt om jag kunde hälla ut ölen vilket jag då gjorde och eftersom jag bar ryggsäck bad de att få titta i den också innan jag gick vidare. Enligt min matte-kunskap så var där inga öl kvar men jävlar i mig så fanns där två öl till. Jag fick hälla ut de med.
 
Eftersom jag är en sådan lugn person gjorde jag inget väsen av mig och mitt humör förändrades inte avsevärt, men alla är inte som jag. Jag tror att ett sådant här beteende från lagens sida i längden är fel. Många av de som får sin alkohol uthälld kan bli upprörda och ibland sker det på fel sätt. Detta skapar irritation och senare under kvällen kan leda till ett bruten näsa eller sprucken käke.
 
Om man istället fokuserar på de personer som stökar för mycket eller har fått i sig alldeles för mycket och låter de glada och trevliga dricka sina öl så blir stämningen bättre. Under en festival kommer det att drickas, festas och skrålas men så länge man är glad är det ingen som blir skadad. Håll ordningen men överdriv inte, det är inte en nobelmiddag på stan så låt folk dricka.
 
Sedan befann jag mig inne i öltältet nere i hamnen, där var ett litet staket som satte gränsen för inne och ute. Men eftersom toaletterna var utanför och man var tvungen att stå i kö igen för att komma in hoppade en del över staketet istället, jag förstår dem. Jag har ingen ölblåsa vilket får mig att behöva besöka toaletten ofta och om jag ska köa för att komma tillbaka till min öl med risk för att inte bli insläppt så vill jag med hoppa över staketet. Senare på kvällen drog ordningsvakterna för sidoväggarna på tältet.
 
Synen på alkohol bör ändras. Vi kan inte ha sådana strikta lagar och policys längre. Läste en artikel om Lund i Sydsvenskan häromdagen där de skrev att tillgängligheten på alkohol har ökat samtidigt som våldsbrotten minskat. Det handlar inte om själva alkoholen utan synen på den. Visst, vissa bör inte använda drogen eftersom de inte kan hantera sig själva under påverkan. Ge dem hjälp och låt oss andra roa oss. 
 
Tillägg:
Tidigare på kvällen när vi cyklade in till stan var jag nära att köra på en polis som gick rakt ut i cykelbanan. Men hen såg oss, backade tillbaka och Nizze som satt på pakethållaren skrek skål och höjde ölen innan han såg att det var en polis. Polisen log och vinkade glatt. Ingen skada trots att hen inte hällde ut våra öl. När regnet faller, då ler jag

Kommer ut från affären och ser folk springa sökandes efter skydd för regnet som plötsligt faller över staden. Själv bär jag en ljus, kortärmad skjorta och pappershatt eftersom jag lämnat jackan i bilen, det var sommar när jag gick in i affären. Konstaterar att jag kommer att bli blöt så det är ingen mening att försöka.
 
Jag börjar vandra längs gågatan till synes oberörd av det svala vatten som faller från himlen ner på mina axlar och rygg. Regnet piskar mot kanten på hatten och det skvätter runt mitt ansikte, doften av torr asfalt som plötsligt blöts ner når mig och jag tar ett djupt andetag och bara njuter. Det är i sådana avslappnade stunder man känner sig levande. Lugnet når en när man ser alla springa och man själv går där med ett leende på läpparna som fuktas av stänket. Det är bara vatten. Är jag en hipsterwannabe?

Blev idag anklagad att jag tror mig själv vara en hipster och en Möllan-cooling. Ska jag vara ärlig vet jag inte definitionen på hipster trots att det är ett ord som är väldigt frekvent idag. Och Möllan-cooling, vad är det? Jag skrev tidigare i år om Möllanismen, att jag trivs på Möllan,älskar att vara där och det är en mycket speciell plats. Hen jag träffade idag berättade att jag inte spenderade alls lika mycket tid dom hen på Möllan, det spelar ingen roll för jag trivs där ändå.
 
Om jag är en hipster får jag vara det, om jag inte är en så får jag låta bli. Jag vill inte placera mig själv i fack även om det inte rör mig så mycket om andra gör det. Det jag vet är att jag för varje dag som går lär känna mig själv bättre och bättre och det är något jag behöver, lära känna mig själv alltså. Man ska inte försöka vara någon annan men om du hittar något intressant, prova det ett tag och se om det passar dig. Man är inte samma person när man dör som när man föddes, man utvecklas, lär sig och förhoppningsvis så blir man bättre.
 
Ja, jag har hatt, markerade, mörka glasögon och skägg, men det är inte definitionen på hipster. Nej, jag är inte superofta på Möllan men jag älskar ändå stället. Snart semester

Ja, då har man snart lite semester. Börjar imorgon kväll och varar ända till 25e juli, kommer bli skönt. Jag kommer besöka Karlshamns kommun som vanligt och jag ska leva i nuet igen. Läsa, skriva, träffa vänner, familj och annat löst folk. Eftersom det är östersjöfestivalen och det är flera år sen jag besökte den så kommer jag nog att träffa gamla bekanta. Det är kul när man träffar folk man vill träffa men ibland träffar man folk man inte vill träffa också, det får man ta. Nä, jag kommer inte nämna några namn. Jaja, vi hörs.
O så va det visst en söndag på helgen också

Söndagen började med en ordentlig hotellfrukost. Sen tillbaka till rummet för att packa allt, Nizze och Josse stack i förväg eftersom de skulle göra av med massa pengar i hålan Ullared. Kvar blev jag, ensam i hotellrummet. Så jag tog en dusch, checkade ut och satte mig i loungen för att skriva första inlägget om helgen. Smidigt med ipad och wifi överallt.

Sen tog jag en cykel ännu en gång. Först hittade jag inte kortet man fick när man hyrde första gången men jag kom ihåg siffrorna tack vare mitt goda sifferminne, 32216 + kod. Sen satt jag på en cykel mot Heden för att möta upp Petra med familj, satte mig utanför Pressbyrån och tog någon slags kolsyrad läskedryck, Magic.

Efter lite velande längs avenyn hamnade vi på John Scott's pub som ligger mitt emot Hard Rock Café där vi spenderade fredagskvällen. En trevlig lunch som avslutades med glass vid en fontän där vi satt och njöt en stund i det varma solskenet, Göteborg var väldigt vackert. Vinkade av dem vid bilen och traskade mot centralen, eller tog en cykel rättare sagt.

Hemma efter lite mat tog jag en Mackmyra och slumrade i soffan till Vänner innan jag klev ner under täcket.

Tack till er alla för en underbar helg, Nizze, Josse, Petra, Mattias, Vidar och Alve! Tack till galningen för skratten på Hard Rock.

Puss på er!
 Fartfylld lördag

Jag säger bara, hotellfrukost. Efter en sådan frukost med mycket och feta grejor att välja mellan så står man sig ett tag och vad passar bättre innan en dag på Liseberg.
 
Vi bestämde oss för att gå till Liseberg från hotellet vi bodde på när vi fick syn på cyklarna man kan hyra för att cykla runt i staden. Nizze och Josse berättade att de försökt hyra sådana tidigare men inte lyckats, denna gången var jag med och jag är grym. Vi lyckades kvittera ut varsin cykel och begav oss mot Liseberg.
 
Vi hade en underbar dag, började med Kanonen och körde sedan på med AtmosFear. Fy f*n vad högt det är, fin utsikt som bara försvinner när man faller från 140 meters höjd rakt ner. Älskar att åka berg och dalbana och skrika för stämningen, behövde inte tänka på det denna gången utan skrek rakt ut. Darriga ben, skakig röst och tom blick. Sådan var jag när jag stod på stadig mark igen. Men jag hade åkt den igen.
 
Vi hade tur och åkte Lisebergbanan i rätt tid för den fastnade tydligen sen men passagerare i, de satt fast i 20 minuter om jag minns rätt. Kållerado och Flume Ride gjorde oss blöta tre gånger under dagen. Och jag vann femkampen!
 
Avslutade med ett par öl på ett ställe vid namn vino bar innan vi hittade cyklar för att ta oss tillbaka till hotellet. Köör bara - Fredag

Fredagen började strax efter tolv och fyra timmars sömn. Till frukost åt jag färskpotatis, matjessill och gräddfil med gräslök. När jag packat färdigt tog jag mig bort till tåget för att bege mig mot Hässleholm, klart var man tidig då köpte mig en Neo och satte mig på O'Learys för en Brooklyn IPA. Eftersom alla tåg var försenade tog jag ett "tidigare" tåg, det skulle kommit tidigare men kom ganska lagom och jag var i Hässleholm ungefär samtidigt som Nizze och Josse som sedan skulle ta mig med bil till Göteborg. Vi skulle till Liseberg på lördagen.
 
Efter Halmstad kom vi in i ett sådant regnväder som gjorde att vi fick ligga en bra bit under hundra för att kunna se framåt. Det regnade. Mycket. Men fram kom vi och då var det mer eller mindre torrt i Göteborg, förutom översvämningen på motorvägen förstås. Hittar hotellet, fixa in grejorna och stack ut på stan.
 
Vi skulle hitta någonstans att äta och plötsligt satt vi på Hard Rock Café, eller plötsligt var det kanske inte, vi promenerade klart en bit. När mina bordskamrater gick ut för att röka passade jag på att kolla Twitter och när jag satt där kom det en kille och satte sig mitt emot mig. Han började prata, och prata, och prata. Han satt kvar länge innan han gav upp och vi skrattade och hade kul, mest för att han var som han var. Han hade varit med om mycket men tror inte många ord var sanna. Köör bara! (Ett utryck han körde mycket och som vi snappade upp).
 
Vid bordet bredvid satt en tjej som Nizze kände igen och han frågade mig om det inte var Alexandra Gustavsson. Jag gick in på Facebook och sände en vänförfrågan för att se om hennes telefon blinkade, det gjorde den. Så vi träffade en gammal bekant från skoltiden, högstadiet senast, vilket var kul. Världen är liten!MLM - Pyramidspel

Hittade ett par artiklar angående ett MLM-företag i Sydsvenskan inatt. En av dem handlade om hur en handläggare på Arbetsförmedlingen tipsat en ung människa som sökte sommarjobb om hur hen kunde tjäna extra pengar. De hade bestämt träff utanför hens arbete för en fika där hen förklarade hur det skulle gå till. Hen ritade på ett papper och det den unga såg framför sig var en pyramid.
 
MLM-företag drabbas alltid att kallas för pyramidspel men pyramidspel är olagligt och får inte bedrivas i Sverige, det är säkert likadant i de flesta andra länder också. Pyramidspel är att de på toppen tjänar alla eller de mesta av pengarna, men hur ser det ut i alla andra företag så som Ikea, Volvo med flera? Hur ofta blir en lagerarbetare VD och hur stor är chansen? I MLM-branschen kan vem som helst hamna i toppen och den som är nyare kan tjäna mer än den som hållit på längre. Där får man betalt för hur mycket och bra man arbetar.
 
Om företag håller på med olagligheter är det klart att de ska granskas och allt ska klaras upp men att hela tiden ge sig på MLM-företag tycker jag inte om. Jag tycker det är en bra idé med MLM även om jag själv inte arbetar med det. Det är den bästa chansen för den "vanliga Svensson" att tjäna bra med pengar trots dåliga förutsättningar i övrigt.
 
Åter till ynglingen. Handläggaren från Arbetsförmedlingen gjorde inte det snyggaste det får jag erkänna. Om man arbetar på ett sådant ställe måste man kunna skilja på jobben och inte blanda dessa två. Man får helt enkelt gå andra vägar för att hitta medarbetare. Låt Arbetsförmedlingen ta hand om sin anställde och sluta klanka på MLM.   
 
 
*MLM - Multi Level Marketing (Network marketing)Läs boken!!!

Håller på att läsa en bok, Skandalen av Sandra Brown. Den tillhör genren som kallas för tantsnusk. Egentligen är det ingenting för mig men vad ska man göra, det är en bokcirkel det handlar om. Problemet är att det var jag som valde denna bok. Har förra och den här veckan haft väldigt lite tid för att läsa men snart ska den vara slut och nästa bok blir förmodligen Hungerspelen.
 
Det är skönt att komma igång med läsningen och jag har köpt hem några böcker som under hösten ska läsas, fyra stycken. Men först ska jag läsa ut denna Skandalen och sedan träffa resten av cirkeln för att diskutera och byta bok. Så önska mig lycka till!Göteborg nästa

Sista natten innan jag har några dagar ledigt och idag drar jag till Göteborg! Slutar jobbet klockan 07, kommer hem, äter frukost, lägger mig och stiger sen upp för att ta bussen tjugo över tre mot triangeln där jag byter mot tog mot Hässleholm. Väl framme i Hässleholm väntar jag mig bli upplockad av Niclas "Nizze" Juneld och Josse Svensson.

Jag och Nizze har känt varandra sedan jag var sex år gammal alltså cirka nitton år. Vi har haft många roliga och glada upplevelser tillsammans och denna sommaren skulle vi hitta på något tillsammans. Nu blev det så att hans sambo hänger med vilket inte gör något, vi får hitta på nåt annat bara vi två.

Hotell är bokat och vi ska stanna till söndagen. Fredagen får vi se vad som händer men på lördagen är det i alla fall Liseberg som hägrar. Attraktioner ska åkas, skratt ska skrattas och på kvällen ska strupen fuktas med öl. Öl är gott. Funderar på om man ska ha med sig en sax så någon random Liseberg-besökare kan klippa mig. Vad tror ni om det?

Söndagen är lite oplanerad än så länge. Förhoppningsvis träffar jag min syster Petra! Sen tar jag tåget hem eftersom de andra två vill till Ullared, det vill inte jag.Rynka inte på näsan, vänd inte blicken, säg hej

När jag häromdagen satt på Max i Malmö kom det in en uteliggare som var ute efter något att äta. Hen hasade sig fram, blicken i marken och en hand för att hålla byxorna på plats. Det mest tragiska i den bilden är att hen tittade ner i marken. Folk tittade på hen, rynkade på näsan och vände blicken, den förnedringen undvek hen genom att inte se någon i ögonen.

Hur kan man hamna i den situationen? Ens eget ansvar, samhällets? Medmänsklighet. Vi borde finnas för varandra, hur lågt man än har halkat kan man ta sig upp. Bara vi hjälper varandra!

Kram till mina medmänniskorVandra tills skoskaven får dig att, gå barfota

Igår var en konstig dag. Kanske inte så konstig men ändå. Slutade jobbet 07 och var i säng 08, ställde klockan på 10:20 eftersom jag skulle med ett tåg som gick 11:28. Vi skulle till Kopparhatten Camilla, Darija och jag men efter jag läst fel på Skånetrafikens app så missade vi tåget. Istället begav vi oss mot bokskogen för att vandra lite.

Hade på mig mina nya skor då jag ville gå in dem men efter ett tag började skoskavet komma och jag fick ett plåster av Camilla. Men satte det på fel ställe och fick istället en fin liten blåsa som gör att jag nu haltar som en.. som en halt. Gick den sista biten utan skor vilket var mysigt. Varm asfalt och bara fötter är ändå lite sommarkänsla, och man slipper fila fötterna.

När jag strax innan åtta på kvällen la mig för att vila somnade jag och vaknade igen idag klockan fem på morgonen. Tänkte att nä, det är inte en bra tid att stiga upp så slängde huvudet tillbaka på kudden och somnade igen, till nio.

Ikväll är det MÖLLAN som gäller! Åh Möllan!

Ha de gott!


PS. Lyssna på Trita Paris's sommarprat från Sommar i P1.